Главная Новини Уряд планує нормативно врегулювати питання оцінки майна для цілей оподаткування

Уряд планує нормативно врегулювати питання оцінки майна для цілей оподаткування

Уряд планує нормативно врегулювати питання оцінки майна для цілей оподаткування

Протягом січня-лютого 2013 року Кабінет Міністрів планує розробити необхідні нормативні акти, які врегулюють питання оцінки майна для цілей оподаткування. Відповідне розпорядження, яке розробляло Міністерство юстиції, Уряд прийняв 9 січня 2013 року.

За словами Міністра юстиції Олександра Лавриновича, у результаті ухвалення указаних актів планується підвищити якість оціночних послуг, створити зручну для громадян систему оцінки, посилити державний контроль у сфері оцінки. Крім того, планується виділити в окремий напрям (спеціалізацію) оцінку майна для цілей оподаткування.

Загалом планується визначити чіткий механізм реалізації положень Податкового кодексу України, законів України «Про Фонд державного майна України», «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012 – 2014 роки».

Так,  з метою демонополізації ринку оцінки для цілей оподаткування та зниження цін на послуги оцінки будуть внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1103 «Деякі питання визначення оціночної вартості нерухомості та об’єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються)» в частині визначення  суб’єктного складу оціночної діяльності. Зокрема, планується унормувати та вирішити проблему доступу до професії оцінювача, що сприятиме розвитку конкуренції на ринку послуг оцінки.

Наприклад, передбачається, що у разі подання діючими оцінювачами заяви  про намір здійснення оцінки для цілей оподаткування вони автоматично набуватимуть право на здійснення оцінки для цілей оподаткування. Крім того, будь-які фізичні особи, які мають вищу освіту та пройшли навчання і склали кваліфікаційний іспит, зможуть бути оцінювачами для цілей оподаткування.

Передбачається також прийняття відомчих нормативно-правових актів, якими пропонується визначити правила організації системи зовнішнього контролю якості оціночних послуг. Планується забезпечити дотримання єдиних стандартів оцінки під час нарахування і сплати податків та інших обов’язкових платежів. Передбачається впровадити порядок електронної та інформаційної взаємодії суб’єктів оціночної діяльності, а також запровадити єдину базу звітів про оцінку для цілей оподаткування.

10.01.2013

Прес-служба Міністерства юстиції

http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=245948788